Littekens zijn er in vele soorten en maten. Ze worden gevormd door wondgenezing na een beschadiging in de huid.

Algemene informatie Fill 1
Algemene informatie
Ontstaan van littekens
Behandelmethode
Afspraak maken

Gratis huidintake

Onze huidtherapeuten en laserspecialisten staan voor je klaar zodat je zelf kunt ervaren hoe effectief onze ontharingsmethode is.

Evy

Littekens behandelen doe je bij Smooth Laser Clinic

Soorten littekens

De oorzaak van de huidbeschadiging, waardoor een litteken gevormd is, kan variëren. Over het algemeen geldt: hoe meer de huid beschadigd is en dus hoe langer de huid nodig heeft om zich te herstellen, hoe groter de kans op een litteken. Daarnaast is het per persoon verschillend hoe de wondgenezing verloopt. De ene persoon krijgt minder fraaie littekens dan de ander. Vaak voorkomende ‘soorten’ littekens zijn acne littekens en littekens na een trauma of chirurgische ingreep. 

verschillende-soorten-littekens-behandelen

Acne-littekens-scaled
Ontstaan van littekens

Acne littekens kunnen ontstaan als gevolg van acne. De ontstoken poriën kunnen littekens hebben achtergelaten in het gelaat of elders op het lichaam. De ontsteking van de acne zat dan zo diep dat er een blijvende groef of put is ontstaan. Ook kan door het krabben aan puistjes of acne een litteken of rood plekje ontstaan.

Het is dan ook belangrijk om zo min mogelijk aan je acne of puisten te komen! In sommige gevallen blijft er zelfs een donker vlekje achter op de plek waar de ontsteking heeft gezeten. Hier is het pigment opeengehoopt. Dit wordt ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. 

Littekens ontstaan ook na een trauma of een chirurgische ingreep. Hoe het litteken zich vormt na zo’n gebeurtenis is afhankelijk van meerdere factoren: is er gehecht of groeit de wond vanzelf dicht, de leeftijd waarop het litteken is ontstaan, erfelijke factoren en de locatie van het litteken. 

chirurgisch-litteken

pijnloze-microneedling-behandeling-dermapen4
Littekens behandelen

Het kan zijn dat jij jouw littekens cosmetisch storend vindt. Veel mensen willen daarom een litteken weg laten halen. Diepe littekens verwijderen is niet altijd mogelijk, maar littekens (deels) wegwerken en verminderen lukt vaak heel goed met microneedling, een laserbehandeling of peeling.

Binnen Smooth Laser Clinic bieden wij de volgende behandelmethoden aan voor litteken vermindering:

  • Dermapen behandeling
  • Chemische peeling
  • OScar littekenbehandeling (Alma Hybrid)
  • Laserbehandeling
  • Dermalux LED therapie
  • Product therapie

Onze huidspecialisten beslissen welke behandeling het meest geschikt is. Een combinatie van deze behandelingen kan in sommige gevallen het beste resultaat geven. In een vrijblijvende afspraak geven onze specialisten hier graag advies over en samen met jou stellen we een passend behandelplan op. 

We zullen hieronder de verschillende behandelingen kort toelichten, zodat je toch een beeld hebt wat de verschillende behandelingen inhouden.

observ 520x

Wij zijn aangesloten bij alle zorgverzekeraars

zilveren-kruis-logo
unive-logo
menzis-logo
logo-ohra
VGZ-logo
fbto-logo
CZ-logo

oscar-littekenbehandeling
OScar littekenbehandeling

De OScar littekenbehandeling voeren onze huidtherapeuten uit met de Alma Hybrid. De OScar is de ultieme behandeling voor het herstellen van littekens. Met de OScar kunnen we namelijk alle soorten littekens behandelen: van acne littekens tot trauma littekens en ook operatieve littekens. De OScar behandeling kan op maat gemaakt worden doordat we de combinatie van de CO2- en 1570nm-laser zo kunnen instellen dat hij optimale resultaten maakt bij jouw litteken. Ook kunnen we gebruik maken van de Impact ultrasoontechnologie om het eindresultaat nog verder te verbeteren.

De Alma Hybrid littekenbehandeling kan elke 8 weken uitgevoerd worden. Gemiddeld zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig.

Dermapen behandeling tegen littekens

Met de dermapen wordt over de huid heen bewogen met een tussenstof op basis van hyaluronzuur. Hierbij maakt de pen minuscule kanaaltjes in de huid. Dit zorgt ervoor dat er kleine wondjes in de diepere huidlagen wordt gemaakt. De huid gaat zich hierdoor uit zichzelf vernieuwen: er worden nieuwe cellen (collageen) aangemaakt.

Het gehele gebied wordt behandeld totdat er roodheid en/of puntbloedinkjes
ontstaan. Afhankelijk van het gewenste resultaat wordt de diepte waarmee behandeld wordt bepaald. De behandeling kan in het begin gevoelig aanvoelen, maar went gedurende de behandeling.

Deze behandeling duurt tussen de 30 en 45 minuten, dit is afhankelijk van het te behandelen gebied. Vooraf wordt de huid gereinigd en ontvet en na de behandeling zal de huid gekoeld worden en behandeld worden met herstellende crème.

dermapen-4-voordelen
gezichtspeeling-behandeling
Chemische peeling tegen littekens

Bij een chemische peeling start onze huidtherapeut met reiniging en preparatie van de huid. Bij oppervlakkige littekens kan een milde peeling ingezet worden. Bij diepere littekens waarbij atrofische littekens (putjes) te zien zijn in de huid is een TCA peeling of pixel peeling meer geschikt. Hier zullen onze huidspecialisten altijd een passend advies in doen.

Wanneer een keuze is gemaakt, wordt de peeling aangebracht. Deze moet een aantal minuten inwerken. Tijdens het inwerken van de peeling kan een prikkend gevoel worden ervaren. Hierbij helpt het om in het gezicht te waaieren.

Vervolgens behandelen we de huid met een masker, een serum en wordt er een crème met spf aangebracht. Voor en na de behandeling is het vier weken niet aan te raden om de huid aan de zon bloot te stellen. Houd hier zeker rekening mee als je bijvoorbeeld nog vakantieplannen hebt. De complete behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

qlift-resultaten-behandeling
Laserbehandeling tegen littekens

Bij een laserbehandeling wordt gebruikgemaakt van de fractionele laser. We starten tijdens de behandeling met het reinigen van de huid. Vervolgens wordt de laser over de huid heen bewogen over de littekens. Hierbij kunnen erytheem en puntbloedingen zichtbaar worden. De behandeling is over het algemeen goed te verdragen. Er is voornamelijk warmte te voelen.

Na de behandeling wordt er een kalmerende crème aangebracht. De zon moet twee weken voor en na de behandeling vermeden worden. Er is weinig downtime: er kan roodheid zichtbaar zijn en afhankelijk tot welke diepte er is behandeld kan er mogelijk korstvorming ontstaan tijdens de herstelperiode. De behandeling met laser duurt tussen de 30 en 45 minuten. Voor het beste resultaat zijn doorgaans tussen de 4 en 6 behandelingen nodig met een interval van 3 tot 4 weken.

Dermalux LED therapie

De dermalux kan ingezet worden voor de volgende soort littekens: post inflammatoir
erytheem (PIE) en post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Dit zijn voornamelijk oppervlakkige littekens.

De dermalux maakt gebruik van 3 verschillende leds. Blauw licht, dit reguleert de talgproductie, zorgt voor een zuivere huid en geeft een kalmerend effect op de probleemhuid. Rood licht, stimuleert collageen en elastine in de huid, celvernieuwing, hydratatie, verbetert structuur en geeft stimulatie van het lymfatisch systeem. Dan is er nog infrarood licht, dit kalmeert roodheid en irritatie, vermindert pigmentatie, verbetert het herstellend vermogen van de huid en gaat een gevoelige huid tegen.

voor-wie-is-dermalux-geschikt
Unsere-Kliniken-dermalux-led

Doordat de verschillende LED lampen een positief effect hebben op littekens kunnen alle 3 de LED lampen tegelijkertijd worden aangezet. De behandelingen zijn veilig voor alle huidtypen.

De behandelingen worden ondergaan in kuurverband, voor littekens wordt het powerplan geadviseerd. Het gaat hier om 12 behandelingen in 8 weken tijd. De eerste 6 behandelingen vinden 2 x per week plaats. De laatste 6 behandelingen zijn 1 x per week. Een behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

De Dermalux kan gecombineerd worden met andere huidbehandelingen voor littekens, om de huid sneller te laten herstellen. De dermalux wordt dan ingezet als ‘Treatment enhancer’. Deze behandeling duurt 10 minuten en er wordt gebruikgemaakt van het nabij infrarode licht, evt. in combinatie met blauw licht om de huid te kalmeren na een intensieve behandeling zoals een laserbehandeling, peeling of dermapen behandeling.

Product therapie om littekens te verwijderen

Producten voor thuis zijn belangrijk voor en na de behandeling van littekens. Afhankelijk van het soort litteken wordt er een geschikt productadvies gegeven. Dit kan bestaan uit een reiniging, serum, dag- en nachtverzorging.

MD_IMAGE_skincare

Kies voor Smooth Laser Clinic

We leren je graag beter kennen tijdens een intakegesprek, bovendien kun je tijdens dit gesprek ons ook beter leren kennen. We kunnen je meer over de verschillende behandelingen vertellen en de te verwachten resultaten.

Eventuele vragen die je hebt over het verwijderen van littekens kunnen we direct beantwoorden. Neem gemakkelijk contact met ons op en ervaar zelf het gemak van onze verschillende behandelingen. We plannen graag een afspraak met je in bij een van onze klinieken.

Gratis huidintake

Onze huidtherapeuten en laserspecialisten staan voor je klaar zodat je zelf kunt ervaren hoe effectief onze ontharingsmethode is.

Kimberly
Onze klinieken in Enschede en Zwolle

Smooth Laser Clinic verwelkomt je graag in één van onze klinieken. Op dit moment zijn we te vinden in Enschede en Zwolle. Daarnaast hebben we ook een kliniek in de Duitse stad Keulen.

Over ons
In onze klinieken staat hoogwaardige en professionele apparatuur, waaronder de Dermalux LED
In onze klinieken staat hoogwaardige en professionele apparatuur, waaronder de Soprano Titanium laser
Afspraak maken
whatsapp-logo