Melasma is een vorm van hyperpigmentatie. Omdat het met name voorkomt bij zwangere vrouwen, wordt er ook wel van een ‘zwangerschapsmasker’ gesproken. Melasma komt voor in het gezicht, bijvoorbeeld op het voorhoofd en de bovenlip.

Algemene informatie Fill 1
Algemene informatie
Ontstaan melasma
Soorten melasma
Behandelmethodes
Afspraak maken

Gratis huidintake

Onze huidtherapeuten en laserspecialisten staan voor je klaar zodat je zelf kunt ervaren hoe effectief onze ontharingsmethode is.

Elise

Ontstaan melasma

Wanneer je zwanger bent, kan het zomaar gebeuren dat er pigmentvlekken ontstaan op je huid. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd of het staat ook wel bekend onder de naam melasma. De pigmentvlekken ontstaan vaak in het gezicht of de hals maar het is ook goed mogelijk dat de vlekken op andere plaatsen zoals de benen ontstaan. In eerste instantie zul je de vlekken gaan zien op het voorhoofd, het zijn bruine vlekken die zich heel langzaam ontwikkelen. Naast het voorhoofd zien we ook veel vrouwen in onze kliniek waar het zwangerschapsmasker zich ook ontwikkelt op de bovenlip en kin. Het masker is totaal niet gevaarlijk maar kan wel als storend worden ervaren. Het is een vorm van hyperpigmentatie van de huid, net als dat je bruin kunt worden van de zon, ontstaat er bij zwangerschapsmasker op sommige geconcentreerde plaatsen juist te veel pigment. Hierdoor ontstaan de donkere plekken.

We begrijpen heel goed dat je de pigmentvlekken misschien wilt camoufleren met make-up, let dan wel goed op dat je een make-up gebruikt die bij je huid past, zeker als je zwanger bent. Vooral ook het reinigen van de huid na het dragen van make-up is belangrijk.

Wat de naam al doet vermoeden komt het masker vooral voor bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap zal het zich vooral in het tweede en derde trimester voordoen. Toch kan het ook gebeuren dat vrouwen die niet zwanger zijn, maar wel aanleg hebben voor melasma last krijgen van donkere vlekken. Verder wil het voorkomen dat bij dames die de pil gebruiken zwangerschapsmasker ontstaat. Wanneer je last hebt van een zwangerschapsmasker is het goed om in onze kliniek een afspraak te maken. Onze specialisten analyseren je huid en gaan met je in gesprek over een passende behandeling.

Afspraak maken

Ontstaan en symptomen van zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker ontstaat, zoals we al kort beschreven tijdens het tweede en/of derde trimester van een zwangerschap. Het komt door zonlicht op je huid, in combinatie met hormonen. Vooral de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron spelen hierbij een grote rol. Dit verklaart ook eigenlijk direct het ontstaan van deze aandoening want tijdens een zwangerschap worden deze hormonen in het lichaam meer aangemaakt. Tijdens een zwangerschap is de huid tevens gevoeliger voor zonlicht, de combinatie van deze factoren kunnen het ontstaan van zwangerschapsmasker dus versnellen.

Wanneer de bevalling achter de rug is, dan zullen in veel gevallen ook de donkere vlekken weer verdwijnen. Dit proces verloopt wel heel geleidelijk en kan in de meeste gevallen wel meer dan een jaar duren.

Ben je zwanger geweest en word je opnieuw zwanger van een tweede of derde kindje, dan kan het gebeuren dat de vlekken weer terug komen. In die gevallen zijn de vlekken nog een stuk donkerder.

De symptomen zijn dus donkere vlekken, deze kunnen vaak wat onregelmatig zijn. Ze verschillen onderling van kleur en zijn niet allemaal dezelfde tint bruin. De vlekken zijn zeker niet gevaarlijk of pijnlijk, maar je kunt je er wel aan storen, vooral als ze in je gezicht zitten.

Gelukkig kunnen we bij Smooth Laser Clinic je verder helpen en het zwangerschapsmasker tegen gaan met verschillende behandelingen. Zoals we al eerder schreven, kan het gebeuren dat de vlekken weer terugkomen bij een volgende zwangerschap. Wanneer wij je behandelen, is het dus geen garantie dat de vlekken voorgoed verdwijnen. Uiteraard ben je weer van harte welkom in onze kliniek als je opnieuw last krijgt van zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap.

Melasma peeling

Gratis huidintake

Onze huidtherapeuten en laserspecialisten staan voor je klaar zodat je zelf kunt ervaren hoe effectief onze ontharingsmethode is.

Kimberly

Soorten melasma

De hyperpigmentatie of melasma kan zowel oppervlakkig, als dieper in de huid liggen, of een combinatie van beide zijn. De meest voorkomende vorm is de oppervlakkige vorm van hyperpigmentatie, waarbij het pigment verspreid is over de opperhuid. Deze vorm is goed te behandelen met een melasma peeling. Zit de melasma of hyperpigmentatie dieper in de huid, dan zal er een intensievere behandeling nodig zijn. 

Smooth Laser Clinic biedt zowel melasma behandelingen voor de oppervlakkige als de diepliggende variant aan. Onze medisch geschoolde specialisten kunnen in een intakegesprek een gratis huidadvies geven voor jouw situatie. 

Melasma in gezicht

Deskundig personeel
Onze specialisten zijn medisch geschoold en hebben veel ervaring
Gratis advies
Plan een gratis en vrijblijvende intake in bij één van onze klinieken
Veilige apparatuur
Onze lasers zijn van hoge kwaliteit en werken zeer effectief
Alle zorgverzekeraars
Een deel van onze behandelingen wordt vergoed door verzekeraars

Onze werkwijze

Bij Smooth Laser Clinic hanteren we de volgende werkwijze om het beste resultaat te behalen uit jouw huidbehandeling.

01
Intakegesprek

In een vrijblijvend intakegesprek voorziet onze huidtherapeut je van alle informatie over melasma oftewel een zwangerschapsmasker.

02
Voorbereiding

Je mag je gezicht twee weken voor de behandeling niet blootstellen aan de zon of een zonnebank. Zorg ervoor dat je gezicht schoon is en alle make-up verwijderd is. Controleer eventueel of jouw behandeling vergoed kan worden door de zorgverzekeraar.

03
De behandeling

De specialist kan je zwangerschapsmasker behandelen met een oppervlakkige peeling, zoals de ormedic lift.

04
Na de behandeling

Je huid kan wat branderig en geïrriteerd aanvoelen; dit mag je koelen met een kompres of coolpack. Gebruik de eerste 24 uur na de behandeling geen make-up of andere huidverzorging. Gebruik minimaal 4x per dag een zonnebrandcrème met SPF 30 of 50 om je huid tegen UV-stralen te beschermen.
Indien je aanvullend verzekerd bent kan je eventueel jouw behandeling declareren bij jouw zorgverzekeraar.

Tarieven
huidbehandeling

De prijs per huidbehandeling is afhankelijk van het te behandelen gebied. De kosten hebben we overzichtelijk op een rijtje gezet zodat je precies weet wat een huidbehandeling kost bij Smooth Laser Clinic.

Behandelingen van zwangerschapsmasker

Wil je zoveel mogelijk voorkomen dat zwangerschapsmasker ontstaat, dan is het zaak om tijdens de zwangerschap je huid goed te verzorgen. Vooral een bescherming tegen de zon met een goede zonnebrandcrème of gezichtscrème met een beschermende factor is belangrijk.

Is het niet gelukt om de vlekken te voorkomen, dan kunnen we in onze klinieken verschillende behandelingen toepassen om het zwangerschapsmasker zoveel mogelijk te verminderen. Denk hierbij aan het toepassen van een peeling, hiermee kunnen we goed de pigmentatie van de huid tegen gaan omdat we de bovenste huidlagen met een peeling verwijderen. Een andere behandeling die we kunnen toepassen in onze kliniek is er een met laser, maar dit kan alleen wanneer je niet meer zwanger bent. We kunnen de vlekken die echt donker zijn behandelen met laser om ze minder zichtbaar te maken of helemaal te laten verdwijnen. Onze gespecialiseerde huidtherapeuten zullen tijdens het intakegesprek bekijken wat voor jou de beste behandeling is. Voor het behandelen van zwangerschapsmasker ben je van harte welkom in onze kliniek in Enschede of Zwolle.

Kies voor Smooth Laser Clinic

Naast verschillende peelings en oplossingen om van zwangerschapsmasker af te komen kun je bij ons ook terecht voor het permanent ontharen met laser of andere behandelingen voor huidverbetering. Er zijn tal van mogelijkheden in onze kliniek en we hebben een duidelijk overzicht van de tarieven van alle behandelingen op onze site.

Voor het behandelen van zwangerschapsmasker in het gezicht of op andere plaatsen van je lichaam maken we gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en producten, daarnaast hebben wij ervaren specialisten in dienst. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe jij voorgoed van zwangerschapsmasker af kunt komen. Jij wilt toch ook een frisse en gezonde uitstraling krijgen zonder donkere vlekken in het gezicht? Tijdens het intakegesprek laten we je kennis maken met onze behandeling en krijg je de mogelijkheid om eventuele vragen die je hebt over het behandelen van zwangerschapsmasker aan onze specialisten te stellen. Waar wacht je nog op? Maak direct een afspraak en ervaar zelf het gemak en de professionaliteit van onze specialisten en onze kliniek.

Afspraak maken

Gratis huidintake

Onze huidtherapeuten en laserspecialisten staan voor je klaar zodat je zelf kunt ervaren hoe effectief onze ontharingsmethode is.

Esmee

Onze klinieken in Enschede en Zwolle

Smooth Laser Clinic verwelkomt je graag in één van onze klinieken. Op dit moment zijn we te vinden in Enschede en Zwolle. Daarnaast hebben we ook een kliniek in de Duitse stad Keulen.

Over ons
In onze klinieken staat hoogwaardige en professionele apparatuur, waaronder de Dermalux LED
In onze klinieken staat hoogwaardige en professionele apparatuur, waaronder de Soprano Titanium laser
Afspraak maken
whatsapp-logo